Στην Ελλάδα υπάρχουν από τη μία δικαστές που ερμηνεύουν τον νόμο με τέτοιο τρόπο, ώστε να κινδυνεύει η ζωή εκείνων που το σύστημα τους θεωρεί εχθρούς, ενώ απελευθερώνουν άλλους, διαπλεκόμενους απατεώνες που συνεχίζουν να τρέφουν τη σαπίλα του – και από την άλλη νομοθέτες ανάλγητους και απάνθρωπους, οι οποίοι προτείνουν λύσεις που ξέρουν ότι θα απορριφθούν από τον “εχθρό” τους και που ήδη ο πρόεδρος του ΤΕΙ στο οποίο διεκδικεί την φοίτηση ο Νίκος Ρωμανός έχει χαρακτηρίσει ακατάλληλη.
Ο εισαγγελέας που αρνήθηκε να δώσει την άδεια στον Νίκο Ρωμανό και την οποία υιοθέτησε στη συνέχεια και το συμβούλιο δικαστών, είναι ο ίδιος εισαγγελέας πουεισηγήθηκε την αποφυλάκιση του Λαυρεντιάδη.
Κατηγορίες για τον Λαυρεντιάδη: αρχικά για υπεξαίρεση 50.000.000 ευρώ, μετά για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, μετά για επισφαλή δάνεια 700.000.000 ευρώ με – πλουσιότατη δικογραφία – και μόλις πριν από 2 μήνες (όντας ελεύθερος) για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε ο Νίκος Ρωμανός: Συμμετοχή σε ληστεία και όχι για τρομοκρατία, με λεία 175.940 ευρώ και ένα όμηρο που τον άφησαν να φύγει. Επίσης είχε αθωωθεί για άλλη.
Λαυρεντιάδης: Κρίθηκε αποφυλακιστέος.
Ρωμανός: 24η μέρα απεργία πείνας για μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.
Δυο μέτρα και δυο σταθμά χρησιμοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην κρίση του για τη μεταχείριση των κρατουμένων. Από τη μία δηλώνει πως “κι ο Θεός ο ίδιος να κατέβει, ο Ρωμανός δεν παίρνει άδεια”, από την άλλη έχει εισηγηθεί στο παρελθόν χάρη σε ανθρώπους που είναι καταδικασμένοι για σοβαρά αδικήματα, με τρόπους μάλιστα επικίνδυνους για το δημόσιο συμφέρον.
Όπως έχει γράψει το HOT DOC στο τεύχος 57, ο Χαράλαμπος Αθανασίου έχει καταχραστεί το θεσμό της χάριτος με τρόπους που δημιουργούν ερωτηματικά για τα κίνητρά του. Στις 21 Οκτωβρίου 2013 ο υπουργός μετατρέπει την ποινή ισόβιας κάθειρξης του Καναδού εμπόρου ναρκωτικών Κέβιν Χίμπερτ σε πρόσκαιρη 20 ετών. Ο Χίμπερτ είχε καταδικασθεί το 2000 αφού είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Ελληνικού με δύο κιλά κοκαΐνης. Το 2008 δεν επέστρεψε από άδεια που είχε λάβει αλλά παραδόθηκε ένα χρόνο μετά στην ελληνική Δικαιοσύνη από τις ολλανδικές αρχές. Ο κ. Αθανασίου θεώρησε όμως πως ο καταδικασμένος και δραπέτης Χίμπερτ άξιζε μια δραστική μείωση στην ποινή του.
Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχεδόν αμνήστευση (μετατροπή σε ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με αναστολή) από τον υπουργό του καταδικασμένου για την υπόθεση του Παραδικαστικού Νο.1, επιχειρηματία Αλέξανδρου – Μάρκου Κακλαμάνη. Ο Κακλαμάνης είχε καταδικαστεί για χρήση πλαστού εγγράφου – υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης αλλά βγήκε από τη φυλακή με εισήγηση Αθανασίου “προκειμένου η εταιρεία “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”, της οποίας είναι εκπρόσωπος, να δύναται να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς έργων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, στο εσωτερικό και εξωτερικό, καθώς επίσης να δύναται να διοριστεί σε δημόσια υπηρεσία και να προσληφθεί σύμβουλος μεγάλων κατασκευαστικών έργων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και οι πάσης φύσεως έννομες συνέπειες αυτής”. Όσο κι αν ακούγεται εξοργιστικό, η αιτιολόγηση αυτή που εξόφθαλμα συνδέεται με οικονομικά οφέλη του εν λόγω κυρίου, είναι παρμένη από το ΦΕΚ κι άρα γραμμένη από τον ίδιο το Χαράλαμπο Αθανασίου.
Είναι φανερό πως το γράμμα και το πνεύμα των νόμων εφαρμόζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατά το δοκούν, με σαφώς πολιτικά κριτήρια. Ας ελπίσουμε αυτό να μη γίνει αιτία να χάσει ένας άνθρωπος τη ζωή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσιεύονται μόνο τα σχόλια, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα εσκαμμένα. Σχόλια με προσωπικές αναφορές, με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, απορρίπτονται.